Var har du fått de där pengarna ifrån?

Jag tog en nummerlapp, 210 stod det på och efter sådär sex minuter blev det min tur i kassa 3. Ja hej, jag vill sätta in lite pengar, sa jag.

Var har du fått de där pengarna från? sa han som hade en sån där kort överläpp så man ser hela tandköttet. Jag tyckte inte om frågan, för den var anklagande och jag undrade vad det spelade för roll. Jo, för här kan man inte bara komma och sätta in en massa pengar, det här är banken!

Jag har sålt min bil, jag har mina femhundralappar motsvarande en medelrisig blå bil från 2000 i näven och jag har ett hårband runt dem. Jag borstar tänderna varje morgon och varje kväll och jag äter grönsaker utan att streta. Jag vill sätta in mina pengar på banken, men jag får inte.

Till slut gör han med tandköttet ett undantaaag. Jag ska få sätta in mina pengar, men samtidigt får jag i princip lova att inte sälja fler bilar för att han ska göra det. Jaja, det gick ju lite bättre än senaste försöket när det visade sig att banken jag gått till inte hanterade kontanter. Alls.

17 reaktion på “Var har du fått de där pengarna ifrån?

 1. Jag undrar hur dom här bankerna har tänkt när dom bestämt sig för att inte hantera kontanter längre. T ex när man vill göra såna här större insättningar.
  Vill man sätta in en massa kontanter på banken så ska man helst lämna en redogörelse i fyra exemplar påskrivna av fyra vittnen och påven där det framgår var pengarna kommer ifrån.
  Annars kan man ju alltid gå till en insättningsautomat, där man kan sätta in hur mycket pengar som helst utan att nån undrar var pengarna kommer ifrån – men man löper ju betydligt större risk att det står nån fuling och kikar över axeln och kanske får för sig att med våld tillskanska sig sina surt förvärvade pengar.

  Får man pengar på utbetalningskort är det i princip ogörligt att få ut dem om man inte vill betala 45 spänn i uttagsavgift på den lokala snusbutiken. På banken får man definitivt inte ut en spänn.

  Ibland var det nog bättre förr.

  • Mia: Insättningsautomat hotade jag också med att använda, men då sa han i kassan med ett flin: Vi har ingen insättningsautomat!

 2. Jag satte in lite julklappspengar på banken för några dagar sedan. Minns inte att jag såg bankmannens tandkött, jag hade nog lagt märke till det om han haft en såndär tunn överläpp. Jag ser det liksom framför mig :)

 3. Banker är lustiga ibland. En gång kunde jag plocka ut 20 000 utan att ens visa legg. Men om man ska sätta in mycket pengar så tror de man rånat nån eller sålt knark.

 4. Om jag inte minns helt var det ett inslag på uppdrag granskning eller liknande för några månader om att banker inte frågade var större summor pengar kommer från och därmed bidrar till pengatvätt. Tror de har en skyldighet att fråga när det gäller större summor.

 5. Ett litet inlägg från en banktjänsteman – det är penningtvättlagen som gör att bankerna är skyldiga att ta uppgift om pengarnas ursprung vid större insättningar. Inget kul alls att stå på andra sidan disken (läs innanför) och ställa den här frågan till kunden. Jag förstår precis hur ”kul” det känns att få den. Men man kan ställa frågan på många olika sätt… bra sätt och dåliga.

  Och angående insättningsautomater – det finns nog ingen annan plats där det tvättas så mycket pengar som just i insättningsautomater.

  • Fia: Jo, jag förstår att det handlade om penningtvätt, men jag tror att den där killen ska gå och öva på sina lines lite…

 6. Jag råkade ut för detta också. Hade 25 tkr i sedlar. Gick till en automat. Den tag bara emot
  10 tkr. Därefter nytt försök, men det gick inte. Uppsökte en bank dagen efter med samma automattyp. Det gick inte heller. En bankman sa att man får bara sätta in 10 tkr/vecka om man inte har dokument på varifrån de kommer. Uppsökte en bank som hanterar pengar. De öppnade 10.00, så jag fick vandra runt i kylan en kvart ca. Kom tillbaka 10.05. Då fick jag nr 14. Det tog med 4 kassor 45 minuter innan det var min tur. Fick bara sätta in 10 tkr här också. Större delen av de köande hade utländskt utseende och då är det kanske mer komplicerat. Jag uttryckte mitt missnöje med Swedbank och sa att jag övervägde att hitta en bättre bank, men alla är väl lika dåliga, de samarbetar ju.

 7. Jag sålde min båt till en Rumän, jag fick kontanter av han och gick till banken dels för att kolla att pengara inte var falska och naturligtvis sätta in dom på kontot. Jag fick samma fråga som ni andra, nu hör det till saken att jag känner bankdirren, så en blick och ett hej mot hans kontor och allt motstånd var som bortblåst. Tipps bli kompis med Bankdirren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>